fbpx

QURBAN TANDA SYUKUR & TAQWA KEPADA ALLAH SWT.

Setiap penyertaan Qurban anda. RM5.00 akan disalurkan ke Tabung Palestin, bagi membantu saudara kita yang berada di dalam kesusahan.

Dalil Al-Quran Tentang Ibadah Qurban

Maksudnya :  “Dan bagi tiap-tiap umat, Kami syariatkan ibadat menyembelih korban (atau lain-lainnya) supaya mereka menyebut nama Allah sebagai bersyukur akan pengurniaanNya kepada mereka; binatang-binatang ternak yang disembelih itu. Kerana Tuhan kamu semua ialah Tuhan Yang Maha Esa, maka hendaklah kamu tunduk taat kepadaNya; dan sampaikanlah berita gembira (wahai Muhammad) kepada orang-orang yang tunduk taat  ”.  (QS. Al-Hajj : 34)

Hadis Tentang Ibadah Qurban

Berkorban merupakan salah satu ibadah yang agung sebagaimana yang telah dilakukan oleh Nabi Ibrahin AS kepada anaknya Nabi Ismail AS bagi memenuhi perintah Allah SWT. Rentetan daripada peristiwa inilah disyariatkan untuk kita melaksanakan ibadah korban.

Daripada Aisyah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

مَا عَمِلَ آدَمِيٌّ مِنْ عَمَلٍ يَوْمَ النَّحْرِ أَحَبَّ إِلَى اللَّهِ مِنْ إِهْرَاقِ الدَّمِ، إِنَّهُ لَيَأْتِي يَوْمَ القِيَامَةِ بِقُرُونِهَا وَأَشْعَارِهَا وَأَظْلَافِهَا، وَأَنَّ الدَّمَ لَيَقَعُ مِنَ اللَّهِ بِمَكَانٍ قَبْلَ أَنْ يَقَعَ مِنَ الأَرْضِ، فَطِيبُوا بِهَا نَفْسًا

Maksudnya: “Tidak ada amalan yang dilakukan oleh anak adam pada hari al-Nahr (Raya Aidiladha) yang lebih dicintai oleh Allah selain daripada menumpahkan darah (binatang korban). Sesungguhnya ia akan datang pada hari Kiamat dengan tanduknya, bulunya dan kukunya dan sesungguhnya darah tersebut akan sampai kepada redha Allah SWT sebelum ia jatuh ke bumi. Maka, bersihkanlah jiwa kamu (dengan berkorban).” 

[Riwayat al-Tirmizi (1493)]

Dapatkan pelbagai hadiah istimewa dan menarik bagi Peserta Qurban yang menyertai Ibadah Qurban di Malaysia atau Tanah Suci Mekah bersama Myladang.

HADIAH CABUTAN BERTUAH

(Sepanjang Penyertaan Qurban) 

VACUUM DYSON V8 SLIM FLUFFY+

TUNAI RM500 

(Penyertaan Paling Banyak) 

Perkhidmatan Ibadah Qurban

w

Program Qurban Kita 2021 bersama Myladang.

w

Jom buat Qurban Kambing atau Unta di Tanah Suci Mekah sekarang.

Daftar Ibadah Qurban Bersama Kami Sekarang!

 QURBAN 2021

20 Julai 2021 / 10 Zulhijjah 1442
Rebut peluang sempurnakan Ibadah Qurban tahun ini bersama Myladang
  • 00Hari
  • 00Jam
  • 00Minit
  • 00Saat

Hargai peluang Ibadah Qurban yang datang setahun sekali sahaja. Ibadah Qurban yang datang ini sama seperti Bulan Ramadan yang datang dan pergi.

Zahirkan rasa syukur dan cinta kepadaNya dengan Ibadah Qurban. Insya Allah, di berkati hidup dan di permudahkan rezeki serta urusan. 

Semoga Ibadah Qurban kita semua di terima dan di berkati. Amin..

Scroll to Top